ДПС за майчиния език: Нетолерантна България от 30 г. не се е развила и сантиметър

12:05, 21 фев 19 / Политика 25 924 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Развитието на човечеството се дължи на общуването между хората, но всички ние виждаме, че в това отношение нетолерантна България от 30 години не се е развила и сантиметър.

Именно заради това ние чувстваме и приемаме днешния Международен ден на майчиния език като много смислен и хубав празник, в който да си кажем някои горчиви истини.

Това заяви в парламента депутатът от ДПС Ерол Мехмед в декларация от името на групата по повод Международния ден на майчиния език.

По думите му живите езици в света са между 6000 и 7000. Езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството, каза той.

Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискриминация, отбеляза Мехмед. Той припомни, че майчиният език е забранен за използване в предизборна кампания. От ДПС посочиха, че конституционните съдии, президентът и омбудсманът мълчат по този въпрос.

"Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено, т.е. в превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници, и май чакат аплодисменти от българското общество. Това е разпад на ценностите", коментира депутатът от ДПС.

"Премиерът Борисов миналата седмица беше в Сърбия и в Западните покрайнини и се радваше на толерантността на сърбите, които възстановиха с официална табела на сградата на общината, написана на български език, старото име на Димитровград - Цариброд. При нас имената на хиляди местности, села и градове са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега. След 600 години турските имена на местности в Стара Загора вече не били благозвучни", заяви Мехмед.

"Да пазиш родния си език е родолюбие, това е "език свещен на моите деди", той ни приобщава към общността, към нацията, към хилядолетната ни история и култура. Ние не приемаме шовинизма и няма начин турците, евреите, арменците и ромите да бъдат откъснати от корените им. Но опити е имало, има и сега", коментира Мехмед. По думите му ромски език не се изучава, а в някои региони не се изучава и майчин турски език, или часовете са намалени.

От ДПС поздравиха всички учители по майчин език. Оценяваме техния труд, родолюбие и хуманизъм да пазят и съхраняват езика, посочи Мехмед.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама