Парламентът прие правила за избор на нова ЦИК

10:30, 21 фев 19 / Политика 25 231 Topnovini
1

Парламентът прие процедурни правила за избор на нова ЦИК, предаде Агенция „Фокус“.

„За“ правилата гласуваха 102 народни представители, „против“ – 0 и „въздържал се“ – 1, с което те бяха приети.

Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК.

Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

Съгласно приетите правила предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси.

Срокът за това е 14 дни от приемането на процедурните правила.

Изборът на председател, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде направен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно. Гласуването ще е явно чрез компютъризираната система за гласуване. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“.Когато това не се случи е провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани