Германия иска да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.

12:10, 21 фев 19 / Свят 25 673 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германското правителство представи вчера мерки, които целят да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 година и да се борят срещу разхищаването на храна, предаде "Франс прес".

Правителството одобри днес текста, представен от министъра на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер. Целта на проекта е да намали наполовина до 2030 година обема на хранителните отпадъци, изхвърлени от хората и компаниите.

Единайсет милиона тона храна, според няколко проучвания, се изхвърлят всяка година от домакинствата, от хранителната промишленост, магазините и ресторантите. Разхищението на храна се равнява на 55 килограма на човек годишно.

Сред мерките на правителството, което ще инвестира няколко милиона евро в тази област, са включени "по-приспособени" порции в училищните столове и ресторантите, както и "опаковки с информация".

Процесите на доставка също биха могли да бъдат преразгледани. Правителството, което обещава да инвестира няколко милиона евро срещу разхищаването на храна, провежда допълнителни информационни кампании в магазините, върху опаковките на продуктите и в интернет. Те са насочени към младежите и семействата.

Кльокнер твърди, че тези мерки ще помогнат не само в борбата срещу прахосването на храна , но и за защита на околната среда. Една "готова за консумация ябълка " се нуждае от 70 литра вода, а един килограм сирене от 5 хил. литра, обясни тя пред телевизия А Ер Де, като подчерта, че всички тези ресурси също са прахосани, когато храната се озове в кошчето за боклук.

Съюз 90/Зелени изрази съжалението си чрез говорителят по въпросите на храненето Ренате Кюнаст, че текстът на правителството не е насочен срещу "земеделското свръхпроизводството", нито възпрепятства супермаркетите да имат рафтове "пълни с плодове и зеленчуци точно секунда преди затварянето".

В световен план Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) смята, че една трета от произведената в света храна, предназначена за консумация от хората (1.3 милиарда тона) се губи или изхвърля всяка година. Само в Европа, според оценките на ЕС, близо 88 милиона тона храна за около 143 милиарда евро се изхвърлят всяка година.

Петиция събра през 2008 година в Европа над един милион подписа. В нея се настояваше да стане задължително големите супермаркети да даряват непродадената храна на благотворителни организации, които я искат, вместо да я изхвърлят или унищожават. Такъв е случаят във Франция след гласувания през 2016 година закон. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама