Германия иска да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.

12:10, 21 фев 19 / Свят 25 136 Topnovini
1

Германското правителство представи вчера мерки, които целят да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 година и да се борят срещу разхищаването на храна, предаде "Франс прес".

Правителството одобри днес текста, представен от министъра на прехраната и земеделието Юлия Кльокнер. Целта на проекта е да намали наполовина до 2030 година обема на хранителните отпадъци, изхвърлени от хората и компаниите.

Единайсет милиона тона храна, според няколко проучвания, се изхвърлят всяка година от домакинствата, от хранителната промишленост, магазините и ресторантите. Разхищението на храна се равнява на 55 килограма на човек годишно.

Сред мерките на правителството, което ще инвестира няколко милиона евро в тази област, са включени "по-приспособени" порции в училищните столове и ресторантите, както и "опаковки с информация".

Процесите на доставка също биха могли да бъдат преразгледани. Правителството, което обещава да инвестира няколко милиона евро срещу разхищаването на храна, провежда допълнителни информационни кампании в магазините, върху опаковките на продуктите и в интернет. Те са насочени към младежите и семействата.

Кльокнер твърди, че тези мерки ще помогнат не само в борбата срещу прахосването на храна , но и за защита на околната среда. Една "готова за консумация ябълка " се нуждае от 70 литра вода, а един килограм сирене от 5 хил. литра, обясни тя пред телевизия А Ер Де, като подчерта, че всички тези ресурси също са прахосани, когато храната се озове в кошчето за боклук.

Съюз 90/Зелени изрази съжалението си чрез говорителят по въпросите на храненето Ренате Кюнаст, че текстът на правителството не е насочен срещу "земеделското свръхпроизводството", нито възпрепятства супермаркетите да имат рафтове "пълни с плодове и зеленчуци точно секунда преди затварянето".

В световен план Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO) смята, че една трета от произведената в света храна, предназначена за консумация от хората (1.3 милиарда тона) се губи или изхвърля всяка година. Само в Европа, според оценките на ЕС, близо 88 милиона тона храна за около 143 милиарда евро се изхвърлят всяка година.

Петиция събра през 2008 година в Европа над един милион подписа. В нея се настояваше да стане задължително големите супермаркети да даряват непродадената храна на благотворителни организации, които я искат, вместо да я изхвърлят или унищожават. Такъв е случаят във Франция след гласувания през 2016 година закон. 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани