Корнелия Нинова: Една партия се опитва да въведе диктатура

18:45, 20 фев 19 / Политика 25 1128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Дали БСП ще се върне в пленарната зала и по какъв повод – това ще реши  колективният висш орган на партията, но засега социалистите твърдо стоят зад решението си", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

В знак на протест от партията решиха да не влизат в Народното събрание след приемането на правилата за преференциите в изборното законодателство. Въпреки че от ГЕРБ дадоха заден ход за това, Нинова е категорична, че промяна в позицията на БСП няма.

„ГЕРБ прегазиха закона без да се замислят изобщо. Разписаха авторитарната власт и изречението „Една партия – една държава в закона”. Прегазиха закона и по отношение на машинното гласуване и ЦИК. В закона пише, че с изтичането на мандата на Централната избирателна комисия един месец по-рано трябва да стартираме процедура. Не го направиха – към онзи момент говоря, когато коментирахме Изборния кодекс. Отнеха човешки и политически права като премахнаха преференцията, което е политическо право на всеки българин – да се съобразява с подреждането на партията и да си каже свободно волята за личности”, коментира Нинова.

Още едно възражение, което имат от БСП, по думите ѝ е, че решенията в закона вече ще се вземат с мнозинство 50 + 1: „Което те го имат плюс още един човек от някоя присъдружна партия. Такива решения няма да могат да се обжалват пред ВАС. Тези решения си остават в ръцете на една партия – каквото тя реши, това ще бъде по изборите. Една партия се опитва да въведе диктатура. Голямата цел е да не допуснем това – без значение от какъв цвят сме”.

Нинова каза още, че БСП ще внесе в Народното събрание своите кандидатури за новия мандат на ЦИК, както е по закон.

Социалистите продължават да настояват за предсрочни избори, а що се отнася до евроизборите, водачът на листата на БСП, както и останалите кандидати, ще бъдат обявени през март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама