Vodafone тества успешно свързването на смартфони към 5G мрежа

17:20, 20 фев 19 / Култура и наука 25 443 Topnovini
1

Глобалният телекомуникационен конгломерат Vodafone обяви, че успешно е тествал своята мрежа от пет поколение (5G мрежа) с някои от първите 5G-съвместими смартфони, превръщайки се по този начин в първата компания, която е направила подобно нещо.

Очаква се Vodafone да стартира мобилната си 5G мрежа в няколко европейски градове през втората половина на 2019-а година, като центърът на Барселона е първият, в който тя вече съществува.

Тестовете бяха проведени в Мадрид и Барселона преди да последва демонстрация на живо по време на "Световния мобилен конгрес" (Mobile World Congress), който ще се проведе в каталунската столица по-късно този месец. Най-новата технология за мобилен интернет предоставя скорост на трансфер от 1,5 гигабайта в секунда (Gbps) и гладки 4K видео разговори по време на проведените тестове.

Британският телекомуникационен гигант отбеляза, че е инвестирал в 98% от своя европейска 4G мрежа, за да улесни прехода към мрежа от пето поколение (5G), като 90 милиона евро са инвестирани само в Милано, покривайки около 80% от италианския град.

"Мобилните мрежи на Vodafone са все по-готови за 5G, което ще ни позволи да постигнем значителни ползи във времето за потребителите, бизнеса и обществото. Сега фокусът ни е върху оптимизирането на клиентския опит, преди да започнем стартираме мрежите от пето поколение в някои европейски градове по-късно тази година", заяви Йохан Вайберг - главен технологичен директор на Vodafone Group.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани