Често подценявани съвети за ефективна тренировка

08:00, 24 фев 19 / Здраве 25 857 Шрифт:
Topnovini

Често може да попаднете на редица противоречиви и самоизключващи се мнения по отношение на цялостната методика за провеждане на една тренировка. Някои от тези мнения се базират на клинични проучвания, има разясни логически примери, но при други защитаваната истина се оказва мит, пише Пулс.

Започвайки с броя на тренировките - веднъж или два пъти седмично се оказват недостатъчно за поддържане на добра форма. Минимумът на броя тренировки трябва да бъде поне три и не повече от 5 пъти в седмицата, като непременно трябва да има почивка между тях.

Според някои проучвания тренировките рано сутрин водят до увеличаване изгарянето на мазнини и съответно по-лесната загуба на килограми. Но в случаите, в които нямате възможност, по-добре да предпочетете тренировка по всяко друго време на деня, отколкото да се лишите от нея.

Погрешно е мнението, че при тренировки мазнините се превръщат в мускулна маса. Тренировките с тежести имат отношение към натрупването на мускулна маса, но за изгаряне на мазнини са необходими и по-интензивни тренировки – т. нар. кардио тренировки.

Чрез редовни тренировки се оказва осезаемо влияние върху настроението – намаляват епизодите на тревожност и проявите на депресивно състояние. Освен това се повишава паметта и възможността за концетрация. Аеробните упражнения са ключ към здравето както на сърцето, така и на мозъка.

Често се възприема, че загубата на тегло може да бъде постигната единствено с тренировки. Но в не малко случаи загубата на тегло започва със значителни промени и в хранителните навици.

Друго погрешно схващане е, че жените не бива да тренират с тежести и това са подходящи упражнения само за мъже.

Пробягването на маратонски дължини не е най-добрият начин да влезете във форма. Бързото бягане в рамките на 5-10 минути е достатъчно, за да осигури основните ползи за здравето, които идват и с няколко часово бягане. Основното правило е да не спирате.

Често някои спортни напитки за рехидратация, освен вода и електролити, съдържат и немалки количества захар. Затова препоръчваме да преглеждате предварително съдържанието на продукта, преди да си го закупите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама