Уволниха директора на горското стопанство в Кресна след разкритията за АМ "Струма"

11:10, 19 фев 19 25 1887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уволниха директора на „Държавно горско стопанство Кресна” инж. Димитър Терзиев, след като стана ясно, че по новото трасе на магистрала „Струма” са проправени временни пътища зад гърба на държавата. Разкритието беше направено по bTV.

Основание за уволнението е констатирано бездействие, довело до нарушения по чл. 265 от Закона за горите. След медийните разкрития директорът на ЮЗДП разпореди проверка, която установи нарушения в държавни горски територии, стопанисвани от „ДГС Кресна” – изграждане на временни пътища и сондажи.

Проверката на ЮЗДП потвърди, че са направени 7 километра временни пътища, от които повече от половината са нови, а друга част – незаконно разчистени стари.

Разследването показа, че нито една институция не знае кой работи преди да е избран изпълнител на проекта. Фирмата, изготвила идейния проект за трасето, пое отговорност за временните трасета и сондажи по бъдещия участък от магистралата.

На служителите на териториално поделение „ДГС Кресна”, изпълняващи длъжността зам.-директор, старши лесничеи и горски надзиратели, допуснали констатираните нарушения на територията на охраняваните от тях участъци, ще бъдат наложени дисциплинарни наказания по Кодекса на труда.

На нарушителя „Пътпроект 2000” ООД, представляван от Любен Симеонов – управител, е съставен констативен протокол и акт за установените нарушения на чл. 265 от Закона за горите. Същият е връчен на фирмата и изпратен в РДГ Благоевград за издаване на наказателно постановление. Санкцията, предвидена за нарушение от юридическо лице по този член, е в размер до 15 000 лв.

За предприемане на всички необходими действия по извършване на проверка, касаеща установяване спазването на законите в Република България, Югозападното държавно предприятие е сезирало Районна прокуратура - Сандански и Окръжна прокуратура - Благоевград.      

До назначаването на титуляр временно „ДГС Кресна” ще се ръководи от инж. Ваня Мицова - главен лесничей.

Проверката в района на „ДГС Симитли” още продължава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама