YouTube има вина за разрастването на вярата, че Земята е плоска

18:40, 19 фев 19 / Култура 25 1271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново проучване сочи, че алгоритмите на плаформата за споделяне на видеоклипове YouTube са виновни за все по-популярното вярване, че Земята е плоска, пишие “Гардиън”. Учени посетили две конференции на хора, които смятат, че Земята е плоска и в интервюта с посетителите забелязали един и същи модел на информиране.

Всички участници в интервютата, без един, заявили, че променили мнението си за формата на Земята след като гледали клипове за конспиративни теории в YouTube.

“В платформата има много клипове, които носят добра информация, но алгоритмите й, които насочват хората към подобни теми, лесно могат да ни изпратят в “заешката дупка”, коментира проф. Ашли Ландръм, водила проучването.

Участниците споделили, че преди да достигнат до теорията за плоската Земя, гледали други клипове за конспиративни теории около кацането на Луната и атентатите на 11 септември. Така алгоритмите на платформата логично им предложили клипове за плоската Земя.

Едно от най-популярните е “200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка”, което учените посочват като особено ефективно. Според тях това се дължи на привидно сериозните аргументи, които се харесват както на любителите на конспиративни теории, така и на скептиците.

“Вярването, че Земята е плоска само по себе си не е опасно, но това води със себе си съмнение в науката и институциите. Всички искаме хората да са критични към информацията, която получават, но балансът е крехък”, коментира още Ландръм.

Тя призова учени от цял свят да помогнат тази дезинформация да спре, като заснемат научни видеоклипове, в които да оборят аргументите за плоската Земя.

От “Гардиън” потърсили коментар от платформата относно проучването на Ландръм, но за момента нямат отговор.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама