Симов: Извън парламента сме, за да спасим парламентаризма

10:00, 19 фев 19 / Политика 25 842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Дебатите по Избирателния кодекс бяха проведени по един касапски начин – 16 часа парламентарен дебат. Освен битката за преференциите левицата има още няколко неща, които поставяме на дневен ред, защото според нас са важни, за да се подсигури честност на вота - машинното гласуване, гласуването в комисиите да се извършва с мнозинство 2/3, а не с обикновено, и възможността за касационна жалба до ВАС”. Това коментира народният представител от БСП Александър Симов пред Нова телевизия.

„В понеделник имаше граждански протест, който събра хора от целия политически спектър. Извърши се посегателство срещу демокрацията, БСП единствена се противопостави на него в пленарна зала”, заяви Симов.

Що се отнася до въпроса, че в момента БСП са извън парламента, Симов коментира: „Ние сме извън парламента, за да спасим българския парламентаризъм, който беше подложен на чудовищна гавра. Сега извън парламента имаме възможност да говорим с гражданите и ще търсим за контакт всякакви граждански организации и политически организации, които искат да говорят с нас по тази тема. Ние сме обединени само около едно нещо – изборите да бъдат автентични”.

„Гарантирам само едно, ние в БСП го знаем по най-трудни, най-тежкия, най-автентичния начин – не участваме в политически договорки. Правим това, което смятаме за правилно.  Поведението на останалите политически партии е техен проблем. За нас в момента най-важното е да демонстрираме, че в парламента има сила, която ще се противопоставя с всякакви средства на всички опити за беззаконие”, коментира още народният представител от БСП Александър Симов.

Относно евентуална коалиция на БСП с АБВ, Симов заяви, че това е несериозно. „Да се коалираш със самия себе си, това е като въображаем приятел. При това АБВ успешно се е свело до трима или четирима души”, каза той.

Според него към този момент въпросът с кого ще се коалира БСП след евроизборите не е важен. „За БСП най-важните въпроси са два – да се представи добре на изборите и да направи така, че изборите да бъдат честни - да се проведат по ясни и демократични правила”, заяви още депутатът от БСП.

„Решихме, че БСП ще се яви на евроизборите във формата, в която е в момента – „БСП за България”. До европейските избори  има още много време, много неща могат да се променят. Заради това, въпросът с кого ще управлява БСП можем да го поставим след предсрочни парламентарни избори, когато видим резултатите. Дотогава за мен е важно БСП да е изразител на интересите на гражданите”, коментира още Симов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама