Дончев: Взетото решение за прага на преференциите беше грешка

09:50, 19 фев 19 / Политика 25 250 Topnovini
1

„Взетото решение за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши”, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. „Това звучи и много лошо в ушите на гласоподавателите – няма да ви дадем да си пренареждате кандидатите”, добави той.

„На изборите през последните няколко години, прагът, който е коментиран, е минаван, но е факт, че е много трудно”, коментира Дончев. „От волята на партията и желанието на гражданите – по-важно е желанието на гражданите”, каза той.

Самият Дончев заяви, че е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот.

„В последно време осигуряването на кворума и нормалната работа на парламента е нелека задача. В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница”, заяви още Дончев.

Дончев категорично отрече обвиненията от страна на опозицията, че управляващите се готвят да фалшифицират изборите.

„Г-жа Нинова говори работи, в която сама едва ли вярва. Който познава малко изборната технология, знае, че това, което говори, няма как да се случи”, заяви вицепремиерът.

Според него оспорването на честността на изборите в аванс е „вид застраховка”. „Ако резултатът на левицата не е толкова добър, колкото искат, ще кажат: „Ето, ние ви казахме, че ще бъдат фалшифицирани изборите”, коментира Дончев.

Относно машинното гласуване Дончев коментира, че то би помогнало най-вече за премахване на част от техническите грешки.

„Темата сигурност е голямо препятствие, когато говорим за машинно гласуване. Две европейски държави се отказаха последните години заради сигурността”, коментира Томислав Дончев.

„Темата сигурност по време на избори е най-големият риск. Това би значело Конституционна криза. Сигурността винаги трябва да е на първо място”, каза вицепремиерът.

Дончев коментира и заплахата на БСП да не влиза в пленарна зала. „И ние сме го правили, но от това не произтече нищо добро”, заяви Дончев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани