69-годишна жена е в болница след побой и грабеж в дома ѝ

09:30, 19 фев 19 25 1424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жена на 69 години е в болница след побой и грабеж, извършени в нощта срещу неделя във видинското село Дреновец. Извършителите са двама 18-годишни, един от които – криминално проявен.

Жената е в болницата в Лом. Марийка Димитрова е откарана там от сина си часове след нападението, цялата в синини и кръвонасядания след ударите по тялото ѝ. Макар шокът от станалото да ѝ причинява впоследствие загуба на съзнание, тя никога няма да забрави минутите на ужаса.

В село Дреновец Марийка Димитрова живее сама. За да се предпази от посегателства, разчита на куче. То обаче не ѝ е помогнало, тъй като най-вероятно е било упоено.

Синът на жената се въздържа от коментар. Докато чака възстановяването на майка си, обмисля инсталирането на камери и системи за сигурност в къщата. На съседи не може да разчита – такива няма.

„Тя и да е викала, наистина не е имало кой да я чуе, защото на цялата улица всички къщи са обезлюдени”, каза кметът на с. Дреновец Надя Иванова пред bTV. По думите ѝ в Дреновец има много самотно живеещи и те са предимно жени.

„Аз бях будна, понеже чух шум, станах, запалих всички лампи, но кучето си лежеше. И аз помислих, че просто ми се е чуло нещо. Когато счупиха стъклото на вратата, блъскат касата и я счупват, направо ми се нахвърлиха, започнаха направо да ме бият”, разказа пострадалата.

За побоя нападателите са използвали и мотички, които са взели от двора на потърпевшата. „Те са обикаляли от доста време, изглежда, първо на кучето са направили нещо, за да не лае”, изтъкна тя.

„Единият се опита да ме блъсне зад вратата, но закачалката попречи да ме притисне с вратата. Тогава се нахвърли, хвана ме за гърлото с дясната си ръка и започна да ме души. Аз вече усещах, че издишам, направо си умирах, някаква сила сдобих, с дясната ръка си промуших палеца под неговата ръка и успях да го отблъсна”, допълни жената.

За пари нахлулите в дома на жената са попитали по-късно. „Питаха къде са златото и парите, но това стана вече, когато бях цялата в кръв и започнах да губя представа за времето, но не престанах да се боря с тях”, каза Марийка.

Бях почти в безсъзнание, паднах. Тогава взеха един стол да ме ударят, но аз не изгубих самообладание, вдигнах крака и ритнах стола. Той удари единия, който изглежда, че падна, и повече нищо не помня.

Жената не може да разпознае нападателите, тъй като са били с качулки.

Един от двамата извършители на престъплението живее с родителите си недалеч от дома на жертвата. Според техни съседи там втори ден няма никого. Сред тях също има потърпевши.

„Пари не можаха да вземат, защото парите не са ги намерили, но за 2-3 хиляди лева ми направиха поразии. Пак са тези. Това им е в кръвта. Ние също сме роми, никой не ни е интегрирал. А те не обичат да работят”, коментира Александър Борисов, жител на селото. 

Делото се наблюдава от Районна прокуратура – Видин. „Задържани са и двамата за 72 часа и очакваме искане за постоянна мярка „задържане под стража”, обясни говорителят на окръжната прокуратура Владислав Влашев. 

Преди по-малко от два месеца другият задържан в съучастие бие и ограбва възрастен мъж от съседното село Динково. След споразумение с прокуратурата получава 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок. Сега влизането му в затвор е неизбежно.

„Ще разчитам на съдбата, не мога да разчитам на нищо. Те толкова бързо нахлуха, че нямах възможност за никаква самоотбрана”, подчерта Марийка. 

„Такива лица не трябва да ги пускат с условни присъди, да ги прибират някъде и повече да не излизат. Те няма да се оправят, и в затвора няма да се оправят”, допълни тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама