Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила

19:10, 18 фев 19 / Политика 25 502 Шрифт:
Topnovini

Мая Манолова съобщи в ефира на БНТ, че ще изчака с внасянето на конституционната жалба за промените в Избирателния кодекс, след като ГЕРБ обещаха да изтеглят най-спорните текстове.

"Не вярвам на думи и на слова, а на действия и ще проследя решенията, преди да реша дали да подам конституционната жалба.", коментира Манолова.

Тя допълни, че нейно задължение е защитата правата на гражданите, а те искат да имат участие в подреждането на изборните листи.

Омбудсманът каза, че би сезирала текстовете за вдигането на прага на преференциите, както и отпадането на обжалваемостта на решенията на избирателните комисии. Манолова би атакувала също отлагането на машинното и на електронното гласуване.

Според Манолова има достатъчно време да бъде избрана нова Централна избирателна комисия, която да организира изборите за Европейски парламент в края на май.

Мая Манолова, омбудсман: Въпросът е дали да се спази законът или не. Ако депутатите се чудят дали да спазят закона, какво остава за редовите граждани.

Омбудсманът съобщи, че утре ще бъде в Добрич и Шумен заради високите цени на водата. В Добрич тя ще подкрепи инициативата на общинските съветници и на кмета за избор на местен обществен посредник и ще разговаря с граждани, които се оплакват от високите цени при липсата на подобряване на качеството на водоснабдителната услуга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама