Цифровизацията ще помогне за евроинтеграцията на Северна Македония

17:45, 18 фев 19 / Свят 25 941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Споразумението от Преспа е доказателство, че пречките от миналото могат да бъдат преодолени, ако има решителност и политическа воля. Това историческо събитие е пример за помирение, което носи надежда за целия регион, и важен сигнал за европейското бъдеще на Северна Македония. Този положителен импулс трябва да се запази и занапред. Цифровата програма за Западните Балкани може много да допринесе в процеса на европейската интеграция на Северна Македония". Това заяви на брифинг в Скопие българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел заедно с премиера Зоран Заев. Тя е на официална мисия в Северна Македония и първият европейски комисар, посещаващ страната след влизането в сила на споразумението от Преспа за новото име на страната.

Мария Габриел насърчи властите в страната за изпълнение на приоритетните области на програмата, включващи създаването на ефективна електронна администрация, насърчаването на цифровите умения на всички нива на образование, сключването на регионално споразумение за намаляване на таксите за роуминг, създаването на центрове за цифрови иновации.

По отношение на въпроса за роуминга, Мария Габриел приветства готовността на шестте партньори от Западните Балкани да актуализират регионалното споразумение, така че то да обхване потребителите от всички държави в региона. "Нещо толкова просто като възможността да използваме мобилния си телефон, когато пътуваме до съседна страна, е необходимост. То е двигател за бизнеса и за насърчаване на междусъседските отношения, за улесняване на общуването между хората. Надявам се новото регионално споразумение за роуминга да бъде подписано по време на срещата на високо равнище за цифровите технологии в Белград през април. Това ще бъде силно послание към гражданите и бизнеса в региона, че Цифровата програма за Западните Балкани, която стартирахме от София през май миналата година, може да има измерими ползи", заяви българският еврокомисар.

Тя изрази убеденост и в продължаване на усилията за затваряне на пропуските по отношение на свързаността в региона. Европейската комисия предостави 30 милиона евро по Инвестиционната рамка за цифровите инфраструктури на Западните Балкани, с които могат да бъдат финансирани проектни проучвания. Освен това, предприятията от региона могат да се възползват от подкрепата на ЕС за изграждането на цифрови иновационни хъбове, където да тестват нови бизнес модели и да се обучат за внедряване на цифрови иновации. Днес в Западните Балкани функционират 6 оперативни центрове за цифрови иновации и 16 са в подготовка, сред които два в Северна Македония.

"Миналата година беше много важна както за ЕС, така и за региона на Западните Балкани от гледна точка на цифровата трансформация. Заедно можем да успеем в този процес. Благодаря на властите на Северна Македония и на партньорите от Западните Балкани за техния ангажимент за пълно прилагане на Цифровата програма за региона, която е лост за предоставяне на ползите от цифровите технологии за всички", заяви накрая българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

В рамките на мисията си в Скопие, комисарят проведе двустранни срещи с министър Манчевски, представители на регулаторния орган на страната и посети Научно-технологичния парк за трансфер на технологии, ускоряване на цифровизацията и растежа на стартъпите и бизнеса, изграден с финансова подкрепа от ЕС. Визитата на Мария Габриел завърши с работна среща с министрите на шестте държави от Западните Балкани, отговарящи за цифровите въпроси, на която обсъдиха приоритетите и ключовите области, свързани с прилагането на Цифровата програма преди срещата на високо равнище в Белград на 4-5 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама