Депресията ускорява стареенето на мозъка

13:40, 18 фев 19 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Йейлския университет установиха, че депресията може значително да ускори стареенето на мозъка и влошаването на когнитивните способности с напредването на възрастта, а също да допринесе за развитие на болестта на Алцхаймер, съобщи сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

Специалистите разработили нов метод за сканиране на мозъка. В организма на пациент се вкарва радиоактивно вещество, използвано за контраст. То се свързва с определен протеин в синаптичните връзки, който участва в предаването на сигнали през синапсите. При позиционно-емисионна томография веществото изпуска гама-кванти, които се регистрират от детектор.

Оказало се, че у засегнатите от депресия пациенти плътността на синапсите е по-малка, отколкото у здравите участници на същата възраст. При това симптомите, като например нарушаване на вниманието и загуба на интереса към занимания, които по-рано са били приятни, били пряко свързани с разпределението на контактите между невроните.

Специалистите заключили, че депресията ускорява стареенето на централната нервна система, но за потвърждаване на тези изводи все пак ще са нужни допълнителни изследвания.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама