Белгия съгласува с Мей възможностите за връщане на бойци на "Ислямска държава"

12:40, 18 фев 19 / Свят 25 908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгийският премиер Шарл Мишел е съгласувал с британския премиер Тереза Мей възможностите за обратно приемане в Европа на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), както призова президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че в следващите дни Мишел ще разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Холандия Марк Рюте. Белгия цели въпросът да бъде решен с общи усилия, уточнява министърът на правосъдието Кун Генс. По неговите думи трябва да бъде намерено решение, което ограничава възможно най-много заплахата за сигурността, предава БТА, цитирана от "24 Часа".

Очевидно е, че оставането на терористите под надзор е за предпочитане пред тяхното пълно освобождаване, казва Генс. Той пояснява, че дори да бъдат върнати в Белгия, джихадистите незабавно ще бъдат прехвърлени към затвора, защото имат задочно издадени присъди.

Бившият белгийски държавен секретар по миграцията Тео Франкен настоява терористите да бъдат лишени от белгийско гражданство. По неговите думи така ще отпадне необходимостта те да бъдат връщани в страната.

Тръмп призова вчера държавите от Европа да приемат обратно над 800 джихадисти, заловени в Сирия и предупреди, че в противен случай терористите ще бъдат освободени. Тереза Мей е потърсила Шарл Мишел непосредствено след това съобщение от Вашингтон, уточняват медиите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама