Д-р Ангел Кунчев: Заразата от морбили е ограничена, но вирусът още циркулира

09:30, 18 фев 19 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За момента заразата от морбили в страната е ограничена, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по БНТ. В последните 2-3 дни няма регистрирани нови случаи, но вирусът продължава да циркулира и хората без ваксина продължават да бъдат застрашени.

21 са установените случаи на болни от морбили у нас. Засега има двама души, които се нуждаят от по-сериозно лечение, другите са със средна тежест на заболяване.

Остават под наблюдение петте деца с морбили, настанени в инфекциозното отделение на болница „Света Анна" миналата седмица. Опасност за живота им няма. Настанените там са на възраст между 6-7 месеца и 6 години. Те бяха транспортирани в петък от болницата в Разлог.

И петте деца не са ваксинирани и идват с придружаващо заболяване. В случая 3 от децата са с пневмония, все още поддържат температура, така че при тях лечението е малко усложнено. То ще продължи най-малко 5 дни.

Предполага се, че за повечето вирусът ще премине без сериозни последици за здравето, уточни д-р Кунчев. Имайки предвид високия контагиозен индекс, може да се предполага, че вирусът още ще циркулира и ако намери лица, които не са карали заболяването, шансът да ги зарази е много голям, коментира още той.

Според него има случаи, в които лекарите знаят откъде идва заразата, като този с един от последните заболели лица, хванал вирусът от Италия. Д-р Кунчев допълни, че през 2018 г. сред най-засегнатите държави от вируса са били Сърбия и Гърция, а тази година това е Република Северна Македония, където са предприети извънредни мерки.

"21 заболели на фона на други държави е много малко. Идеята е да задържим този много добър статус, а това се случва само по един начин - като достигнем заветните 95% покритие, което гарантира ефективността на ваксината", коментира д-р Кунчев.

Той допълни, че при съвременните комуникации е лесно вирусът да се разпространи. Превенциите срещу болестта, според д-р Кунчев, са имунизации навреме, както и ангажираност от страна на лекарите, за да бъдат обхванати бързо неимунизираните лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама