Румъния вдигна детските надбавки

17:10, 15 фев 19 / Свят 25 504 Шрифт:
Topnovini

Румънският парламент одобри проектобюджета за 2019 г. с 275 гласа „за“, 122 „против“ и двама „въздържали се“, съобщи БТА.

В проекта, предложен от правителството, бяха внесени редица поправки, включително допълване на бюджета на министерството на труда с цел увеличаване на детските надбавки от 1 март от 84 леи (34 лв.) на 150 леи (61 лв.), а за деца между 0 и 2 години - от 200 (82 лв.) на 300 леи (123 лв.). Тази поправка в бюджета бе внесена от депутата от опозиционната Национално-либерална партия Роберт Сигяртъу.

Председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня заяви, че за да се осигури източник на финансиране за увеличение на детските надбавки ще нарасне бюджетния дефицит от 2,55 процента на 2,76 на сто.

По предложение на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня парламентът намали бюджета на Румънската разузнавателна служба с 445 милиона леи, на Службата за външно разузнаване - с 30 милиона леи, и на Службата за защита и охрана - с 50 милиона леи. Бюджетите на министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса пък бяха допълнени, за да бъде финансирани програми в подкрепа на бременните жени.

Бюджетът на министерството на образованието също бе допълнен, за да бъде финансирана програмата „Топла маса“.

Намалени са бюджетите на Постоянния орган за изборите и на министерството на финансите.

Парламентът одобри и поправка, която предвижда отпускане на 23 500 000 леи за преразглеждане на проучването за осъществимост на трасето Унгени-Яш-Търгу Нямц, което е част от планираната „Магистрала на обединението“, свързваща централната част на Румъния с молдовската граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама