Facebook премахна страници и профили, насочени към хора в Молдова

16:30, 14 фев 19 / Свят 25 1000 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Технологичната компания Facebook заяви, че е премахнала страници и профили, участвали в "съгласувано неистинско поведение", насочено към хора в Молдова, където по-късно този месец предстоят избори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Собствениците на страниците и профилите пускали публикации за местни новини и политически въпроси като задължително образование по руски или английски език и обединение с Румъния.

"Въпреки че хората зад тази дейност се опитваха да скрият своята самоличност, нашият ръчен преглед установи, че част от тази дейност е била свързана с хора, работещи за молдовското правителство", каза компанията.

Премахнати са 168 профила и 28 страници. Изтрити са и 8 профила в социалната мрежа Instagram, участвали в дейности, използващи съчетание от фалшиви профили и някои истински профили, за да заблудят другите за това кои са и какво правят. Около 54 000 профила са последвали поне една от тези страници.

Facebook предприема сурови мерки срещу подобни профили в страни като Русия, Иран и Индонезия, след като през последните две години беше подложена на критики заради това, че се бави с разработването на инструменти за борба с екстремистко съдържание и пропагандни операции. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама