Бракониери откриха стрелба по кола на природозащитници

17:30, 13 фев 19 / Крими 25 391 Topnovini
1

Неизвестни са стреляли снощи по автомобила на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), паркиран в двора на полева станция „Дуранкулак“, съобщава на страницата си неправителствената организация. 

Подозренията им са, че стрелците са бракониери, които често обикалят Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Водоемите се охраняват от бракониерски набези от представители на БДЗП и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ден преди стрелбата е спряно навлизането на бракониерска лодка в Дуранкулашкото езеро, посочват още от БДЗП.

Екип на LIFE проекта на организацията „Сигурен прелетен път“ заедно с британски екозащитници извършва дейност по маркиране със сателитни предаватели на червеногуши гъски.

От БДЗП считат, че бракониерските набези в езерата в Шабленско са сред основните рискове за червеногушата гъска, която е застрашен вид в световен план и всяка година зимува на територията на страната ни. Лодките на бракониерите, освен че крият риск за рибните популации, прогонват гнездящите птици.

За стрелбата е подаден сигнал в полицията и се извършва проверка на място.  

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани