Пламен Димитров: Сивата икономика убива

16:10, 13 фев 19 25 1347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сивият сектор убива както цялостната ни икономика, така и правата на работниците, които работят без договори и осигуровки", заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Димитров обяви, че с новия проект "Активно участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България" ще борят сенчестата икономика в четири сектора.

Според него един от големите проблеми, произтичащ от работата на фирми в сивия сектор е недекларираният труд, който през 2013 г. в България е 17.8% при 11.6% за ЕС, като близо една пета (19.2%) от брутната добавена стойност у нас се генерира от недекларирания труд, при 16.4% за ЕС и подчерта, че по-нови данни за ръста на труда в сянка няма.

„Проблемът все още е голям и касае както икономиката, така и пазара. Негативните ефекти към фиска и социално осигурителната система са от една страна, а от друга страна и не на последно място са нарушени правата на работниците – здравни, социални и синдикални права“, заяви Пламен Димитров.

От КНСБ заявяват, че през 2019 г. синдикалната организация ще насочи усилията си към четири сектора – ремонт, поддръжка и техническо обслужване на моторни превозни средства; строителство; селско стопанство и лека промишленост – производство на текстил и облекла.

Даниела Алексиева от КНСБ уточни, че проектът се финансира по ОП „Добро управление“ и в рамките на него ще бъде изработена карта, която ще покаже в кои райони на страната какъв е ръстът на недекларираните договори в тези четири сектора.

Ще бъде създадено мобилно приложение за подаване на сигнали, ще бъде създаден анимационен филм, а в края му ще бъде разработен пакет от мерки, които ще включват законодателни инициативи с цел да бъде преборена сивата икономика и недекларирания труд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама