Горбачов: Отказът от договора за ракетите със среден осбег застрашава сигурността

15:10, 13 фев 19 / Свят 25 939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказът от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) застрашава сигурността на всички страни и ще направи световната политика хаотична и непредсказуема. Това заявява бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов в статия, поместена днес в руския всекидневник "Ведомости", цитиран от БТА.

"Днешният деструктивен завой" ще предизвика според автора "дестабилизиране на стратегическата ситуация в света, нова оръжейна надпревара, все повече хаотичност и непредсказуемост в световната политика. От това ще пострада сигурността на всички страни, включително САЩ. Такава е логиката на всички стихийни, неконтролируеми процеси", пише Горбачов в статията във "Ведомости", цитирана от ТАСС.

Бившият съветски президент призовава конгресмените от САЩ да започнат диалог с Русия по проблемите, свързани с ядрените оръжия. "Искам да се обърна към американците, особено към членовете на Конгреса - републиканци и демократи. Съжалявам, че острата вътрешнополитическа ситуация, формирана в САЩ през последните години, доведе фактически до провал на диалога между страните ни по целия дневен ред, включително по проблемите с ядрените оръжия. Време е да се преодолеят междупартийните противоречия и да започне сериозен разговор. Убеден съм, че Русия ще бъде готова за него", се казва в статията.

Горбачов изтъква, че политиците трябва да осмислят ситуацията и да действат така, че да не тласнат света към нова надпревара във въоръжаването. В ядрената надпревара победители няма да има, предупреждава заглавието на статията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама