Джордж Сорос: Европа може да се срине като СССР

12:00, 13 фев 19 / Свят 25 991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Милиардерът Джордж Сорос призовава Европа да се "събуди" и да признае мащабите на "заплахата", пред която е изправена и която идва от нейните "вътрешни и външни врагове".

В своя публикация в платформата Project Syndicate, цитирана от CNBC, инвеститорът посочва, че Европейският съюз върви като "сомнамбул към забвение". Сорос предупреждава, че европейците трябва да се събудят, преди да е станало твърде късно.

"Ако не го направят, Европейският съюз ще изчезне, както Съветският съюз през 1991 година", смята милиардерът от унгарски произход.

"Сегашното ръководство напомня на политбюро, когато съюзът беше пред колапс, но то продължава да издава заповеди, като че ли те все още са актуални", допълва той.

Според него ЕС е изправен пред "революционен момент", а крайният резултат от него е "много несигурен". Сорос предупреждава, че най-лошото остава като риск.

"Първата стъпка на Европа към защита от враговете й, както външни, така и вътрешни, е да признае степента на заплахата, която те представляват. Втората е да събудим спящото проевропейско мнозинство и да го мобилизираме да защитава ценностите, на които е основан ЕС", казва Джордж Сорос и допълва:

"В противен случай мечтата за обединена Европа може да се превърне в кошмара на 21-ви век.".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама