Болницата в Ямбол посреща пациентите с мухъл и без асансьор

12:30, 13 фев 19 25 1699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Многопрофилната болница „Св Пантелеймон“ в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена преди 140 години, 29-те отделения и до днес се помещават в 17 отделни сгради, което е далеч от стандартите на съвременната медицина.

„Много трудно се работи в този вид, в който вие виждате болницата.Няма такава в България.Това е било може би нормално за началото на миналия век”, казва д-р Панайот Диманов – директор на МБАЛ -„Св Пантелеймон“ –Ямбол.

Павилионният тип и възрастта на болницата пречи отделенията да бъдат ремонтирани и приведени във вид, който да улеснява и работата на лекарите и самите пациенти. Сградата на пулмологичното отделение е строена в началото на миналия век.

”Сградата е на 4 етажа, както виждате, без асансьор.Тук се лекуват тежко болни, от всички белодробни заболявания, включително и туберкулоза”, казва още д-р Диманов.

„Много трудно пациент с белодробни болести изкачва без асансьор тези етажи. Виждате стълбището е много тясно, невъзможно е носилка,неудобно е да кажа -на ръце качваме, а когато се наложи да го снимаме за допълнителни изследвания много трудно”, коментира Диманов пред Нова телевизия.

В отделението на последния етаж е правен частичен ремонт, но въпреки това мухълът и влагата са избили по стените на болничните стаи. Пациенти се оплакват, че заради белодробни проблеми едва изкачват стълбите.

„Какво да правя като няма места,къде да ме слагат? Заети са местата , на 4-я етаж ме качиха. Не ми стига въздуха, ама с лекарства живеем”, коментира Ангелина Петкова .

„Има мухъл. Мирише, задушава ни.Искаме да ни дадат хубави легла, да направят асансьор”, казва Румяна Иванова.

В подобни условия работят и лекарите в болницата. Повечето от тях не познават модерни, съвременни кабинети.

„От преместването но отделението, може би преди 20 години, не е ремонтирано. Работи се трудно, разбира се,защото обстановката психически влияе зле”, казва д-р Митко Димитров.

Освен това болницата правела разходи за поддръжка на базата в пъти повече от други болници и така парите, които можели да бъдат използвани за модернизиране на апаратурата потъвали в бездънна каца.

„Аз ще дам един пример със съседен град без да цитирам името. Отоплението е на газ и ток.През зимния период ние плащаме около 75 хиляди лева за отопление. Ще видя януари, защото вече имаме увеличение на газта с 36% и на електроенергията може би с около 40%. Съседния град плаща 25 хиляди лева, ние плащаме 75 хиляди.Тези 17 сгради, комуникациите, които са направени за отопление,за водоснабдяване и всичко останало никой не знае къде минават, как са. Постоянно се извършват ремонти и разходите са огромни”, коментира още д-р Панайот Диманов.

„Материалната база, тя се вижда. Сега то имаше предвидена нова болница. Аз съм работила в строителството и знам всички неща,които бяха почнати от социализма, че там се строеше”, казва друг пациент на болницата - Живка Боева.

Първата копка на “новата болница“ е направена на 7 април 1979 година, а след това строежът пустее десетилетия.

„Проблема ни е, че ако днес този проблем не бъде решен, то утре Ямбол изобщо няма да го има на здравната карта. Няма да ги има и хората. И заради това още от 2012 г.,когато беше първия пробив,след всичките ни усилия ето тази сграда, която виждате отзад 100 % общинска собственост, я дарихме на държавата”, казва кметът на Ямбол Георги Славов.

Правителството от своя страна отпуска 1, 5млн лева за подмяна на дограмата ,саниране и цяло препроектиране на обекта.

Въпреки това през 2013 г. процесът отново е спрян. Години по-късно със смяната на властта проектът за довършване на болницата отново е задвижен. Настоящото правителство поема ангажименти да отпусне поне 12 млн. лева държавни средства за завършването на лечебното заведение.

„Пари за новата болница има и новата болница ще бъде завършена. Имаме вече изработен, работен проект и предстои болницата да обяви обществена поръчка  за избор на изпълнител за довършването на този проект. Да се изградят всички инсталации,да се завърши вътрешно ремонта на сградата, да се благоустрои дворното пространство, след което да се оборудва тази сграда”, казва още Славов.

Реално довършителните работи могат да започнат до 4 месеца, ако след провеждането на обществената поръчка за избор на изпълнител няма обжалване.

След завършването на новата сграда, тук на втория етаж ще бъде разположен модерен операционен блок, в който ще има седем самостоятелни операционни зали. Така, както са изискванията на медицинския стандарт.

Според експерти сградата може да бъде завършена за около година и половина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама