Плевнелиев: На изборите през 2015-а бе извършена най-мощната кибератака на Балканите

09:40, 13 фев 19 / Политика 25 1255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„През 2015 г., по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите”, това заяви Росен Плевнелиев – президент на страната от 2012-2017 година, пред Нова телевизия.

„Президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване. За тази група има огромни съмнения, че участва и в манипулирането на избори в САЩ и в открадването на данните на Бундестага и германските депутати”, заяви още Плевнелиев.

Той изтъкна, че като държавен глава тогава веднага е събрал КСНС и е запознал всички отговорни фактори в държавата, посочил е докладите на партньорските служби и е поискал ясни и конкретни действия.

„През 2019 г. отново валят съмнения, обвинения”, коментира Плевнелиев.

Относно случая „Гебрев”, Плевнелиев заяви, че когато е станало отравянето той не е получавал доклади и информации, не е имало дори устни разговори по темата с шефове на службите.

„Провалите на българската държава са поне два. Четири години след случая още сме в сферата на съмнения и версии. Институциите дължат свършена работа. Когато има отровени баща и син, институциите са длъжни да се намесят и да търсят отговорни”, заяви Плевнелиев.

„Имало е съмнения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят виновните и те да бъдат поставени под закона. Отново имаме повод да кажем, че тези 4 години някой нещо е свършил, нещичко е демонстрирано, но не сме стигнали докрай, не сме решили казуса. Българските институции често произвеждат повече съмнения, отколкото резултати”, коментира Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама