Антикорупционната комисия набира служители за 590 лева

19:10, 12 фев 19 25 1203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антикорупционната комисия набира служители в Jobs.bg. Редом до обяви за касиери и фризьорки, комисията, създадена преди около година, за да разследва корупция по високите етажи на властта, търси да назначи инспектори и младши експерти с начална заплата 590 лева, съобщи Дарик радио. 

От кандидатите, които ще имат достъп до класифицирана информация, не се изисква никакъв професионален опит, а единствено магистратура по икономика. За сравнение – други обяви в сайта предлагат заплата от 3800 лева за шофьор на тежкотоварен автомобил, 3000 лева за софтуерни разработчици, по 2500 лева за леяри и заварчици и 1100 лева за касиер нощна смяна в магазин.
 
Общо четири длъжности предлага Антикорупционната комисия в Jobs.bg. Сред тях са младши експерт във Варна, инспектор в Ямбол, инспектор в София и инспектор в Пловдив. Обявената минимална заплата на всички обяви е 590 лева. За тези пари въпросните служители ще трябва да разследват корупция по високите етажи на властта, да имат достъп до класифицирана информация, да извършват проверки за установяване на незаконно придобито имущество, да осъществяват контролни функции по прилагане на законодателството и да носят пряка отговорност за съставяните от тях актове. Минимален професионален опит не се изисква, задължителна е единствено магистратурата по икономика. За справка – редом до обявата на КПКОНПИ има такава за касиер нощна смяна в София със стартова заплата 1100 лева.
 
Антикорупционната комисия беше създадена преди около година, за да бори корупцията по високите етажи. Тя има правомощия да запорира и конфискува имущество, понякога за милиони левове. През декември Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, според което не може да се извърши конфискация, ако обвинението, заради което тя е започнала, вече е прекратено. Решението засягаше около 300 дела, които се гледат по вече отменения антикорупционен закон.Наложи се кабинетът да ремонтира експресно сегашния закон, така че да заобиколи тълкувателното решение и всички стари дела да се довършат по него, а КПКОНПИ да не прекратява конфискацията.
 
Успоредно с тези промени кабинетът опита да приеме законодателен пакет, който увеличаваше правомощията на комисията по-малко от година след създаването й. Той предвиждаше, например до 5000 лева глоба, ако човек е призован и не се яви пред комисията. В случай, че тя реши, че явяването не търпи отлагане, пък се предвиждаше той да се довежда насила в рамките на деня пред комисията. Опит бе направен и да отпадне всякакъв срок, в който КПКОНПИ да трябва да завърши дадена проверка. Такъв в момента има, въпреки че се тълкува от някои като задължителен, а от други – като инструктивен. В крайна сметка предлаганите промени бяха изтеглени от вносителите им – ГЕРБ и ДПС.
 
Председателят на комисията – Пламен Георгиев, още от встъпването си в длъжност също призовава за разширяване правомощията на служителите си, като предлагаше те да могат да извършват арести и дори да бъдат въоръжени.

До момента търсещите работа в Jobs.bg проявяват най-голям интерес към обявата за инспекторска позиция в Пловдив, която има над 1400 преглеждания. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама