Издигнаха знамето на НАТО в Скопие

15:35, 12 фев 19 / Свят 25 1525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Флагът на НАТО беше издигнат пред сградата на македонското правителство в Скопие. На церемонията премиерът Зоран Заев подчерта: „Всички можем да бъдем горди, че живеем в новото време – ера на изгрева на демократично общество, на равноправни граждани, които се стремят да усвоят европейските правила“.

Старият надпис - „Правителство на Република Македония“, вече е свален от сградата, за да бъде заменен с нов.

Парламентът на Словения ратифицира днес протокола за членството на Република Македония в НАТО. В четвъртък се очаква документът да бъде ратифициран и от албанския парламент.

След като Скопие получи вербална нота от Атина, че Преспанското споразумение и протоколът за членство в НАТО са ратифицирани и след като бъдат изпълнени всички условия за влизане в сила на конституционните промени, държавата официално ще започне да употребява новото наименование Република Северна Македония. Датата за влизане на конституционните промени в сила ще бъде публикувана в македонския Държавен вестник.

След това Северна Македония и Гърция ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, за да го информират за датата, на която споразумението, с което се слага край на десетилетния спор между двете страни, ще влезе в сила. После министерството на външните работи ще информира всички страни членки на ООН и международните организации за промяната в името.

В момента тече подготовка за влизането на новото име в сила, а именно за изпълнение на задължението в седемдневен срок от получаването на дипломатическа нота от Атина всички надписи на граничните пунктове, държавните институции, дипломатическите и консулските служби да бъдат сменени с нови с името Северна Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама