Марин Райков е новият посланик в Лондон, Бъчварова - в Тел Авив

14:05, 12 фев 19 / Политика 25 2173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият служебен министър Марин Райков е бил одобрен от президента Румен Радев за ръководител на мисията ни в Лондон, предаде Монитор. От администрацията на държавния глава обясниха, че съгласувателната процедура между президент и правителство за Райков е приключила.

Тепърва назначението трябва да бъде гласувано от кабинета, а една след това Радев да издаде указ за него. От външното министерство на свой ред отказаха да коментират кога предложението ще бъде внесено и разгледано от Министерския съвет.
По-рано през седмицата стана ясно, че досегашният посланик във Великобритания Константин Димитров е напуснал британската столица преди няколко дни в разгара на Брекзит, тъй като мандатът му вече е изтекъл. Тази рокада е част от поредицата смени на посланици, като някои процедури бяха блокирани заради разминавания между държавния глава и правителството. За това се оплака преди дни и самият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, като стана ясно, че Външно е изпратило свои предложения за посланици в 10-15 държави, но Радев не ги подписва.

От администрацията на президента обаче обясниха, че са останали само 4 съгласувателни процедури, като по-късно през деня стана ясно, че и те са приключени и всички предложения за посланици вече са одобрени. „Днес (понеделник – б.р.) беше завършена съгласувателната процедура между президентската институция и Министерството на външните работи и за последните четири посланически назначения. Оповестяването на имената на новите български посланици и на държавите, в които ще представляват България, следва да бъде направено от МВнР, след изпълнението на всички необходими изисквания за тяхното назначаване“.

Това на практика означава, че Румяна Бъчварова, която в момента е начело на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, трябва да оглави посолството в Израел, а Ради Найденов, който доскоро бе в Берлин, трябва да поеме мисията ни в Берн. Ангел Чолаков от Франция пък трябва да отиде в Турция.

Не стана ясно обаче кой ще бъде изпратен за посланик в Париж. Това бе и най-спорната процедура. Предложението на кабинета бе за зам.-министъра на външните работи Юрий Щерк, но от администрацията на Радев настояваха това да е Петко Драганов, който също е кадър на Външно. Източници от правителството обаче уточниха, че все още нямат получено одобрение от президентството за Париж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама