Лекари начело на мащабни протести в Судан

11:39, 12 фев 19 / Свят 25 901 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Докато тук се занимаваме с бедстващите в далечна Венецуела, то в много по-близък континент и държава нова криза заплашва да прокуди неизвестен засега брой хора. Конфликтът е в Судан, Африка. За да сравним разстоянията: София - Каракас е над 9 241 км. по права линия, а София - Хартум (столицата на Судан) е 3 151 км.  Гражданската война в тази земя не е спирала от 2003 г. насам. Дарфур, провинция с преобладаващо неарабско население, е в непрекъснат конфликт със съгражданите си араби, от севера. Правната система е основана на ислямския шериат, а замерянето с камъни до смърт е законно съдебно наказание. Пердахът с тояга - също. Защитата на обществения ред позволява на полицаите да убиват жени, които са обвинени в публична неприличност.  Според доклад на УНИЦЕФ от 2013 г. 88% от жените в Судан са били подложени на генитално осакатяване, но пък браковете с деца са разрешени. Преминаването от ислям към християнство е престъпление, както и хомосексуализмът.


Днес Судан е разтърсен от нови вълнения. Преди месец в столицата Хартум и други градове хиляди хора излязоха с протести срещу управляващите, които продължават и днес. Демонстрациите са следствие от намаляване на субсидиите за хляб и горива, но сега протестиращите призовават 75-годишният президент Омар ал-Башир да подаде оставка. Суданските въоръжени сили, които подкрепят президента, предупредиха, че няма да допуснат срив на държавата. Срещу тях са недоволните, които се ръководят от Асоциацията на професионалистите от Судан (SPA). Това е организацията, която представлява здравните работници, юристи, учители и други в страната. Забележително е, че лекарите са начело на вълненията.

Наскоро една шокираща история обиколи световните медии. Свидетели разказаха за смъртта на един лекар в центъра на Хартум. Медикът бил хванат в капан заедно с протестиращи в една къща. Обградени били от полиция, която хвърлила сълзотворен газ, за да ги изкара навън. Лекарят излязал с вдигнати ръце и попитал дали може да разговаря с тях.  Полицаите отвърнали положително. Когато приближил, той съобщил, че е лекар и трябва да помогне на пострадалите вътре. Отговорът бил: "А, лекар! Вас търсим." Последвали изстрели и човекът бил убит. Колегите му смятат, че животът им е в опасност всеки ден. Те са във фокуса на правителството и плащат цената на своето неподчинение като мишени.
Достъпът до интернет в Судан се оказа неприятен факт от напредъка на технологиите за управляващите и особено за Омар ал-Башир, президент от 1989 г.


Различното е, че водещите вълната от протести е интелигенцията, общо казано, и вече споменатите лекари. Обичайните заподозрени в подкрепа на диктаторските режими също са на терен. Руските наемници от частната компания "Вагнер" вече са забелязани и заснети по улиците на Хартум. Омар ал-Башир, сам дошъл на власт след преврат, заяви пред поддръжници: "Промяната на правителството или президентите не може да се направи чрез WhatsApp или Facebook. Това може да стане само чрез избори.". Все пак властите опитаха да блокират социалните мрежи.Но медик от Хартум заяви пред Би Би Си, че хората са заобикаляли блокадата, използвайки виртуалните частни мрежи (VPN), които могат да скрият местоположението на потребителя. Протестите са толкова интензивни, че броят на убитите вече е между 30 и 40 човека.

Засега властите устояват на натиска, но недалечната история на Судан познава свалянето на непопулярни режими с улични протести. Два пъти, през 1964 г. и през 1985 г., управлението се сменя под натиска на недоволните граждани, но всеки път армията застава на тяхна страна. В сегашната ситуация е различно, защото много военни командири се страхуват при промяната на властта да не бъдат обвинени във военни престъпления от времето на кървавите събития в Дарфур. Тогава Омар ал-Башир, през юли 2008 г., става първият действащ глава обвинен от прокурор в Международния наказателен съд  в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

През миналите години обаче режимът все повече бе възприеман като източник на стабилност и получаваше подкрепа, политическа и финансова, от ключови арабски съюзници. Едно от последните действия на бившия президент на САЩ Барак Обама бе да отмени редица санкции срещу суданския управляващ елит. Днес Омар ал-Башир вероятно си е взел поука от минали бунтове и преврати, и противодейства с паралелни организации за сигурност, въоръжени милиции и наемници, вместо с редовната армия. Наскоро властите освободиха над 1000 задържани, но не изглежда това да успокои напрегнатата обстановка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама