Eвропарламентът започва нова сесия с темата за ромите и антиевропейските настроения

09:10, 12 фев 19 / Свят 25 1060 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малко повече от 3 месеца преди решаващите избори за бъдещето на ЕС и в очакване на несигурен компромис за раздялата с Великобритания в края на март евродепутатите обсъждат в Страсбург ролята на антиевропейските настроения.

100 дни преди вота на европейските избиратели Съюзът става все по-внимателен към евентуална външна намеса. Днес в пленарната зала ще бъде обсъден доклад за готовността за реакция срещу пропаганда от трети страни.

По обед се очаква гласуване на резолюция за засилване на борбата срещу антиромските настроения. Текстът засяга „системни нарушения на човешките права”. Конкретните примери са от областите образование, пазар на труда, жилищно настаняване и здравеопазване.

Ще бъдат обсъдени и възможностите за улесняване на изследванията за медицински цели на канабис. Предвижда се да бъде отправен призив Европейската комисия и страните от Европейския съюз да преодолеят правните пречки пред научните изследвания и да ги финансират.

Италианският премиер Джузепе Конте ще произнесе реч пред евродепутатите довечера. Той е 17-ият лидер на страна-членка, приел да участва в пряк диалог с евродепутатите за бъдещето на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама