ГЕРБ: Правителството ще продължи да отпуска по 1,38 млрд. лв. на година за образование

18:35, 11 фев 19 / Политика 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството ще продължи да отпуска всяка година по 1,380 милиард лева за образование, защото това са пари, дадени за бъдещето. Просветното министерство предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. Това отбелязаха във Велико Търново участниците в инициативата на ГЕРБ за граждански диалог „Европа в моя дом“.

Образованието е основен акцент в програмата на правителството в последните две години, защото инвестицията в образование е инвестиция в бъдещето, за която помага и европейската солидарност, посочи председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов:

"500 училища ще бъдат модернизирани, а средствата, които са отпуснати по ОП „Региони в растеж“ е в размер на над 700 милиона лева".

Образователният министър Красимир Вълчев отбеляза, че усилията по връщането на 40 000 деца в училище сега трябва да бъдат насочени към това те всеки ден да бъдат в клас.

"Трудно осигуряваме тази ежедневна посещаемост за една голяма част от децата. Залагаме на учителите, те не могат да се справят сами, затова е необходима подкрепа от страна на всички институции".

Вълчев посочи, че се обмислят варианти с Гранична полиция за засичане на информацията за децата, напускащи страната и отпадащи от образователната система.

Усилията на образователното министерство сега се насочват към детските градини. През април-май ще започне проектът за 200 часа допълнително обучени по български език в детските градини.

Образователният министър заяви, че системата трябва да се префокусира към креативните учители, които да научат децата на критично мислене, а регионалните управление на образованите предстои да сменят функциите си от контролни към подкрепящи училищата и учителите.

Евродепутатът Ева Майдел акцентира върху връзката на бизнеса с образованието:

"Има конкретни проекти, по които се работи, един от тях е „Домино“, които целят да обучат над 7000 млади хора само тази година".

В започналата лидерска академия за училищни директори бизнес лидери ще споделят своите знания и ефективни практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама