Демонтирането оборудването в зоната на спрените 4 блока на АЕЦ Козлодуй

14:40, 11 фев 19 25 1344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза в интервю за "Хоризонт" Сергей Цочев от Управителния съвет на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Към демонтаж на самите реактори и съоръженията в радиоактивната зона на блоковете ще се премине, след като Агенцията за ядрено регулиране одобри техническия проект за извършване на тези дейности. Документът трябва да бъде внесен в регулатора тази година и от следващата да започне същинската работа, обясни Цочев:

"Там трябва да има изготвен технически проект, който да бъде одобрен от Агенцията за ядрено регулиране и да ни разрешат да започнем мащабен демонтаж, защото в момента работим на порции с т.нар. "технически решения", т.е. искаме една система да бъде демонтирана, представяме програма, агенцията ни разрешава, ние демонтираме, след това искаме за друга порция и така до момента, в който получим одобрен технически проект и съответното разрешение да извършваме тези дейности в по-големи мащаби."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама