Всеки ден по една телефонна измама в столицата

11:08, 10 фев 19 25 1522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на година в София всеки ден се случва по една телефонна измама. Над 90% от тях са извършени под предлог за съдействие на полицията. Популярни схеми са още даване на капаро за купуване на климатици и радиатори на изгодни цени. Дават се пари за освобождаване на колетни пратки. Това разказа Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция” (ГДНП), пред bTV.

„Характерното за телефонните измами е, че са дистанционно престъпление. Измамниците се намират някъде в населени места в Северна България или както е практиката в последно време – в Румъния”, уточни Падинкова.

„В търсене сме на подходяща законова рамка, която да ни позволи да ограничим извършването на престъпления от територията на Румъния. Българските измамници отиват в северната ни съседка и оттам извършват престъпления както у нас, така и в Гърция”, допълни тя.

Не бива хората да се притесняват от физическа саморазправа, тъй като досега такава практика не е имало. Падинкова допълни, че заплахите са по-скоро вербални с цел хората да съдействат.

По неофициални данни през изминалата година причинената имотна вреда от телефонни измами е за над 8,4 милиона лева. На въпрос защо е ниска разкриваемостта на този тип престъпления, началникът на сектор „Измами” посочи, че за 2018 г. разкритите престъпления са 201, а задържаните лица са 145.

„Само при операции на ГДНП са задържани 39 измамници. В този смисъл разкриваемостта не е толкова ниска”, каза Падинкова.

"Това, че хората продължават да се хващат за нас е необяснимо. Най-голям процент от жертвите са възрастни хора. Причината е, че те са по-наивни и доверчиви. Не могат да направят адекватна оценка на ситуацията, а и са подложени на шок и стрес от страна на измамниците с постоянна информационна атака”, каза Падинкова

По думите й не трябва измамниците да се оценяват като добри психолози. Просто са интуитивни, много гъвкави и добре преценяват ситуацията. Успяват много лесно да влязат под кожата на жертвата, особено когато тя е податлива.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама