Асим Адемов ГЕРБ: Искаме най-доброто за децата, родителите трябва да са партньор на учителите

16:37, 09 фев 19 / Политика 25 1334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички искаме най-доброто за децата, родителите трябва да са партньор на учителите. Това заяви в Тетевен българският евродепутат Асим Адемов /ГЕРБ/ЕНП/, съобщиха от партията. По покана на Областен управител той участва във форум на кампанията „Да върнем родителите в училище“, инициирана от него от него и подкрепена от Министерство на образованието и науката. В срещата участва и зам.-министър Таня Михайлова, както и учители и родителски организации.

Адемов поясни, че с кампанията иска да помогне за по-качественото образование и чрез по-добра комуникация да се възвърне доверието в учителите. По думите му родителите трябва да участват повече в училищния живот, да са по-ангажирани, като така ще знаят повече за своето дете и за ролята на българския учител. 

„На първо място трябва да се подобри комуникацията. Родителите разчитат да получат информация освен от децата си, от родителските срещи. Тази форма не дава достатъчно информация, защото родителските срещи се провеждат два пъти в годината. Няма еднозначно решение за този проблем. Всяко училище трябва да търси своите пътища, своите начини. Радостното е че вече има училища, които работят за решаването на проблема и споделят добри практики и такива примери днес видях и в община Тетевен“ – каза още евродепутатът Асим Адемов и коментира данни от проучване, според което за 84% от родителите родителските срещи са единственият начин за комуникация с класния ръководител. Те се провеждат няколко пъти в годината, това съвсем не е достатъчно". 24% от родителите декларират, че познават много малка част от учителите на своите деца. 77% от родителите се информират единствено от детето си за проблемите в училище. Колкото по-навреме се овладеят тези тревожни тенденции, толкова по-бързо ще видим добри резултати", каза Адемов и добави, че все още тази отчужденост не е непреодолима. Данните са от националното проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“. Участниците се запознаха с пълното изследване, проведено в цялата страна. Голям интерес предизвикаха цифрите: 80% от родителите разчитат на децата си за информация, свързана с учебния процес. Само 7% обаче, използват активно електронните пощи и дневници на училището. Трима от десет родители не знаят дали детето им е ставало свидетел на агресия в училище.

"Образованието в България винаги се е градило с подкрепата на родителите за учителите и училището. То е приоритет не само на правителството, но и на всяко семейство". Това заяви зам.-министърът Таня Михайлова и поясни, че расте разбирането на родителите за влиянието на училището върху децата им. То не само образова, но и възпитава личности. По думите й е важно да се изгражда училищна общност, което предполага доверие между всички страни.

„Ние тук сме страните, които трябва да обединим сили в името на това да се идентифицира и реши проблемът с комуникацията между родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската образователна система. Винаги съм подчертавал, че връзката учители-родители-деца трябва да е здрава, а уважението на родителите към работата на учителите е гаранция за доброто отношение и на децата към учебния процес“, коментира народният представител Иван Миховски, който също участва в срещата.

Кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която бе по традиция бе отличен домакин на форума, показа на гостите си ОУ „Васил Априлов“ в с. Градежница, където те видяха добра практика на взаимодействие между учители и родители. Гостите посетиха още и ЦДГ „Изгрев“ в с. Глогово, където също разговаряха с родителите и учители, и Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама