Владо Бучковски: Започва нова ера за Македония

11:07, 09 фев 19 / Политика 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Започва нова ера за Македония". Това заяви пред БНР бившият премиер на страната Владо Бучковски, след като тази седмица Македония направи най-важната крачка по пътя си към членство в НАТО с подписването на протокола за присъединяване към Алианса, но под името Северна Македония. По думите му с членството на страната в НАТО ще гарантира териториалната й цялост: 
„За нашата държава голямата придобивка е това – слага се край на евентуални варианти, при които Македония би могла отново да се превърне в разменна монета“.

Бучковски бе категоричен, че членството на Македония в НАТО има голямо значение не само за самата Македония и региона, но и за цяла Европа и дори по-далеч. Стабилността ще е ключът, каза той. По думите му това е силен сигнал към Белград и Прищина, че ако има ясна воля и силна поддръжка от ключовите играчи в международната политика, чудесата са възможни.

„Заев и Ципрас направиха чудо“, смята Бучковски. В интервю за предаването "Събота 150" той изтъкна и ролята на българския премиер Бойко Борисов.

Бившият премиер на страната прогнозира, че процесът по ратификация ще приключи до края на годината и от 1 януари 2020 г. Македония вече ще е член на НАТО.  

Владо Бучковски отбеляза още, че ще е много важно след изборите за Европейски парламент да се продължи процесът на разширяване. Той се надява да се преодолее скептицизмът в някои от държавите-членки на Съюза:

„Македония има капацитет. Голям е успехът, който направи Македония със споразумението с Гърция за името на страната. Ние платихме висока цена, но това е нашата жертва за по-добър живот. Убеден съм, че това и ЕС ще го оцени и ще даде шанс на страната да започне преговори за членство“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама