Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността: Световният ред се разпада

19:30, 08 фев 19 / Свят 25 1545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Световният ред се разпада", заяви председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер, цитиран от ДПА. "Представата за световен ред, основан на общи правила и подредена глобална структура, едва ли може да бъде запазена", каза германският дипломат ветеран в Мюнхен. Той прогнозира, че съперничеството между свръхсилите ще придобие по-ясно очертание в бъдеще.

В частност Ишингер изрази съжаление за прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег между САЩ и Русия. Това е "трагедия за европейската структура за сигурност" и събитие със сериозни последици, каза той.
Съществува също опасност други споразумения между САЩ и Русия в областта на разоръжаването да бъдат блокирани.

Съединените щати първи се оттеглиха от датиращия от 1987 г. договор миналата седмица, а Русия отговори с аналогична мярка. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на споразумението.

Решението на френския президент Еманюел Макрон да не участва в Мюнхенската конференция, според Ишингер, очевидно се дължи на вътрешнополитически причини.

Отказът на Макрон, получен в Мюнхен преди седмица, няма нищо общо със спорните въпроси между Германия и Франция като газопровода "Северен поток - 2", отбеляза той.

"Разбирам, че е трябвало да подреди отново приоритетите си", каза Ишингер, имайки предвид политическата криза с протестното движение на "жълтите жилетки".

Мюнхенската конференция по сигурността, насрочена за 15-17 февруари, е най-големият експертен форум по политиката за сигурност в света. Тази година в нея се очаква да участват близо 100 министри и 40 държавни глави.

Сред ораторите ще бъдат германският канцлер Ангела Меркел и американският вицепрезидент Майк Пенс. Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, която е политически съперник на президента Доналд Тръмп, също се очаква да вземе участие във форума.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама