Дойче банк: Еврозоната и в частност Германия са "близо до рецесия"

17:20, 08 фев 19 / Икономика Сподели в: 25 733 Topnovini Автор: Topnovini
1

Дойче банк предупреди, че еврозоната се намира "близо до рецесия" и отбеляза, че е намалила прогнозата си за БВП на региона на единната валута за 2019 година до 0,9% от предишна оценка за растеж с 1,2%. Това е третата низходяща ревизия на прогнозите на водещата германска банка само в рамките на последните два месеца.

"Еврозоната се намира в рецесионна орбита и е близо до рецесия", заявиха от Дойче банк.

Според анализ на банката, икономиката на Германия също може да се окаже в рецесия. "Развитието на няколко ключови циклични показателя ни карат да мисли, че в момента германската икономика се движи към рецесия". Икономистите на Deutsche Bank все още не са прецизирали тяхната прогноза за растеж на БВП на водещата европейска икономика с 1% през настоящата година, тъй като очакват данните на Федералната статистика Destatis за четвъртото тримесечие на 2018-а, които ще бъдат публикувани на 22 февруари.

В първата си експресна оценка от миналия месец германската статистическа служба заяви, че страната е избегнал рецесията с оглед на слабо увеличение на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2018 година след спад на БВП с 0,2% през третото тримесечие.

Водещата германска банка обаче добави: "Като се имат предвид много по-слабите от очакваните януарски бизнес проучвания, ние очакваме германската икономика да се свие отново през първото тримесечие на 2019-а година", визирайки и факта, че глобалната икономическа несигурност скочи рязко през декември, достигайки нов исторически връх.

"Повечето от глобалните проблемни точки (Brexit, притесненията около китайския икономически растеж) се влошиха допълнително през януари, което прави много трудно да се предположи, че може да има фундаментално подобрение до края на първото тримесечие", посочи германският кредитор.

Предупреждението на Дойче банк идва само ден, след като шефът на Фед за Далас Робърт Каплан също подчерта, че Европа е в опасност от рецесия.

Междувременно Италия вече навлезе в техническа рецесия, след като икономиката на страната се свива за втори пореден път през последното тримесечие на 2018 година.

В своя "зимен доклад" Европейската комисия пък намали рязко прогнозите си за растежа на икономиката на еврозоната през настоящата година, като направи сериозна низходяща ревизия и на очакванията си за икономическото представяне в Германия и Италия.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани