Червеният кръст предупреждава за нарастващ риск от ново използване на ядрени оръжия

19:00, 08 фев 19 / Свят 25 1290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) започнаха световна кампания срещу "нарастващия" риск от използване на ядрени оръжия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"В тези времена на растящо напрежение между народите приканвам всекиго към спешни и решителни действия, за да сложим край на ерата на ядрените оръжия", призова в комюнике президентът на МКЧК Петер Маурер.

Кампанията "цели да привлече вниманието на публиката към катастрофалните хуманитарни последици, каквито би предизвикала една ядрена война", посочват МКЧК и МФЧКЧП.

Двете организации, базирани в Женева, призовават освен това хората "да настояват пред съответните правителства да подпишат и ратифицират Договора за забрана на ядрените оръжия" с оглед "нарастващия риск от ново използване на такива оръжия". 

Към днешна дата договорът е подписан от 70 държави, а 21 са го ратифицирали или са се присъединили към него по друг начин. Този договор "е лъч надежда и основна мярка за намаляване на риска от ядрена катастрофа", подчертава Маурер.

Хуманитарните организации отправят своя апел в момент, когато САЩ и Русия спират участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) - експерти предупреждават, че това може да предизвика нова оръжейна надпревара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама