Бум на споделеното пътуване в Москва

19:20, 08 фев 19 / Свят Сподели в: 25 375 Topnovini Автор: Topnovini
1

Мобилно приложение, стартирало през февруари 2018 г., отдава коли под наем на московските граждани за по малко от 5 рубли (13 стотинки) на минута.

Приложението е създадено от местна компания, която е наводнила столицата с повече от 7000 автомобила, като по този начин е увеличила тройно броя на превозните средства под наем в града.

„Наближаваме момент, в който целият пазар на автомобили ще се обърне надолу с главата”, твърди британският анализатор Швета Сърендър. „Производителите на автомобили рискуват да се превърнат в най-обикновени доставчици за мобилните приложения и да изгубят директния контакт с клиентите”, допълва още той.

Много от жителите на Москва вече смятат, че притежаването на автомобил е нерентабилно и се обръщат към подобни услуги. 12-милионният град е на първо място по споделено пътуване в Европа и на второ в света, като челната позиция се заема от Токио.

Според някои експерти тази промяна е една стъпка по-близо до явления като робо-таксито, при което хората само ще се возят в колите, без дори да има нужда да ги управляват.

 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани