Народните представители гласуваха нови промени в Закона за водите

11:10, 08 фев 19 / Политика 25 1699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за водите. „За“ законопроекта гласуваха 89 народни представител, „против“ – 1, а „въздържал се“ - 37, с което той бе приет.
Измененията са внесени от ГЕРБ. Част от промените са свързани с премахването на таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури, съобщава actualno.bg.

Другата основна промяна в проекта е свързана с отпадането на задължението за монтиране на измервателни устройства, които определят обема на отнетата при водовземане вода за аквакултурни и свързаните с тях дейности.

"Нека между първо и второ четене на Закона за водите да помогнем на рибопроизводителите, но не извън европейското законодателство, призова народният представител от БСП за България Атанас Костадинов по време на дебатите.
„Лично аз ще се въздържа да гласувам“, каза още Костадинов. Той обърна внимание, че не може да се каже, че състоянието на водните тела в България е добро.
„Липсата на воден ресурс и на ограничаването на водния ресурс, много скоро ще ни накарат големи питейни съоръжения, които са за енергийни, напоителни цели, да започнем да ги пригаждаме за такива от питейна значимост“, каза още той.
Законът за водите не противоречи на рамковата директива за водите, заяви на свой ред народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие Десислава Танева.

„Между първо и второ четене ще бъде направена работна група с цел да се прецизират текстовете“, каза тя. По думите ѝ общият принцип е отделните рибопроизводители и производители на аквакултури да бъдат равнопоставени на пазара.
„В момента предложения текст прави точно това. Никой не поставя производителите на аквакултура в привилигировано отношение“, заяви още Танева
Тя опроверга твърденията, че с промените в закона ще отпадне правилото, който замърсява да плаща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама