Храната в консерва – добра или лоша?

12:00, 09 фев 19 25 3966 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Знаем, че по-здравословно на света от пресни зеленчуци и плодове няма. Друг е въпросът, че не е лесно човек винаги да ги има подръка. През зимните месеци, много хора заменят пресните храни с буркани или консерви. Няма как човек да не се запита, дали последните са част от здравословното хранене или просто подкопават всички основи, на които се крепи диетата със зеленчуци.

За да се консервира храна, тя трябва да се сготви на много висока температура, в тенджера под налягане и да се запечата веднага. Поради тази причина, хората смятат, че замразените зеленчуци са по-полезни от тези в консерва. Не е изненада, че някои от полезните съставки на храните се изпаряват, но е известно, че същото се случва и при нормалното готвене. Съпоставката между консервирана и замразена храна е много трудна, но пък двете могат да се разгледат отделно. Според Бриджит Бенелам, хранителен учен от Британската фондация на хранителните вещества (British Nutrition Foundation), проблемът не е в самата храна, а в каква среда е запазена. Тя споделя, че мазни риби в консерва, като сьомгата, са много полезни. Други, добри за човека храни са лещата и бобът, които са важен източник на протеин и фибри. Ученият пояснява, че при консервиране, изчезват или намаляват драстично витамини и хранителни вещества, които са разтворими във вода. Те не могат да се съхраняват в тялото и са изключително важни за здравата кожа, кръвоносните съдове, костите и нервната система. Учени са се опитали да измерят загубата на витамини, сравнявайки трите вида храни: прясна, в консерва и замразена. Заключенията са, че в замразената при пакетиране храна може да има повече хранителни вещества, но подобно на консервираната, губи от тях при готвене. По същия начин, пресните зеленчуци и плодове губят витамини с течение на времето. Колкото повече ги държим вкъщи, толкова повече “остаряването” им води до губене на ценни съставки. Съхраняването им в хладилника забавя този процес, но не го спира напълно. Бриджит Бенелам коментира, че здравословното хранене, зависи най-вече от цялостната диета, което прави много трудно решението, дали консервата вреди чак толкова на съдържанието си. Въпреки това, яденето на последното не е нездравословно, стига човек да комбинира различни видове храна.

Ученият споделя, че проблем има и с консистенцията на зеленчуците в консерва. Като са сложени в толкова малко пространство, те губят формата си и дори стават на каша. Това може да не пречи за повечето от нас, но например салатата може да стане само с пресни зеленчуци и така ни напомня, че техен истински заместител няма.

Как да преценим кои храни са добри в консерва и кои не? Дали диета на такива храни е възможна? Според Франки Филипс, диетолог от Британската асоциация на диабетиците (British Dietetic Association), в разнообразието се крие тайната на здравословното хранене. Той коментира, че в повечето консерви сол, захар и мазнина са добавени, само за да направят храната, по-вкусна. Това означава, че човек без да иска може да консумира повече от препоръчаните му за деня хранителни добавки. Важно е храната да е консервирана в собствен “сос”. От тази гледна точка, най-проблемни са месата, към които се добавя огромно количество сол, която е част от методът за съхраняване. Други “опасни” продукти са плодовете, които често са запазени в захарен сироп, който е много сладък. С тези примери диетологът подчертава колко важно е да се чете съдържанието на продуктите. Можем да заключим, че консервите не са изключително полезни, но не са и откровено вредни. Какво става, ако ни трябва само половин консерва при приготвянето на обяда или вечерята? Какво да правим с остатъка?

Обикновената консерва е направена от стомана, с фино покритие от хромов оксид, което я предпазва от ръжда. За киселинни продукти, като доматите е нужен и тънък слой лак. Според експерти по безопасност на храните, ако една консерва се отвори, съдържанието и после е най-добре да се съхранява в купичка или кутия и да се сложи в хладилника. Това е, защото, когато консервата е отворена, въздухът взаимодейства с метала и пренася частици в храната, което не е много полезно. Можем да заключим, че яденето на консерви от време на време, е по-добре от яденето на пакет чипс, но е важно човек да не прекалява с нищо.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама