Съдът отхвърли претенциите на културното министерство към строителя на Ларгото

16:55, 07 фев 19 25 1461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тричленен състав на Апелативен съд - София е потвърдил решението на Софийски градски съд, с което се отхвърлят исковете на Министерството на културата за неустойки заради забавяне на ремонтните дейности по втори и трети етап на Ларгото от страна на сдружение "Антична Сердика". Министерството е осъдено и да заплати разходите по делото на ответниците, общо 42 135 лв.
 
Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, съобщи БТА.

В жалбата си пред апелативния съд Министерството изложило доводи за неправилност на решението на първата инстанция поради нарушение на материалния закон, необоснованост и съществено нарушение на процесуалните правила.

Апелативните съдии обаче посочват точно обратното, че решението на Софийски градски съд е правилно - обосновано е, съобразено със събраните доказателства и материалния закон и постановено при спазване на процесуалните правила. И допълва, че релевантните за спора факти са правилно установени, правните изводи на съда съответстват на тях и на разпоредбите на материалния закон, поради което настоящата инстанция изцяло ги споделя.

След като излага мотивите за решението си съдът посочва в обобщение, че може да се направи изводът, че възложените с договор строителни работи по етап Три са били изпълнени още към 29 декември 2015 г., т.е преди крайния срок - 20 януари 2016 г. Строителните работи по етап Две са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на Министерството на културата са предадени на 25 януари 2016 г. Поради това за закъснението от 5 дни изпълнителят е освободен от отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама