Проф. Александър Джеров: Радев заслужава импийчмънт не само заради Мадуро, но и за новогодишното му изказване!

16:30, 07 фев 19 25 230 Шрифт:
Topnovini

Интервю на Васил Василев за Faktor.bg

- Проф. Джеров, има ли основание парламентът да поиска импийчмънт на Румен Радев заради подкрепата му за Николас Мадуро и за запазването на комунистическия режим във Венецуела? 

- Това е поредният грешен ход на президента Румен Радев. Според конституцията, правителството води външната политика на нашата държава. Кабинетът изрази своето становище, което е и на Република България. Изказването на Румен Радев някак не подхожда на страната ни. Президентът в последните си изказвания прави много грешки, които не съответстват на длъжността, която заема. Той трябва да се коригира, защото в публичното пространство вече се говори за импийчмът на държавния глава. Когато говорим за Румен Радев, трябва да проследим изказванията му последователно. В последно време има достатъчно подобни речи на президента, които могат да доведат до подобно съждение. Парламентът би могъл да иска оттеглянето на Румен Радев, защото той даде доста поводи, които са основа, за да се помисли по този въпрос. 

- Ще успее ли Народното събрание обаче да събере 2/3 от депутатите, при положение, че от БСП няма да „скалпират“ своя държавен глава?

- Ние говорим само хипотетично за неговото сваляне от власт. Все още не е започнала процедурата. Но не е хубаво, когато един президент създава прецеденти. Всичко е въпрос на преценка. 

- Как си обяснявате поведението на Румен Радев, който според анализатори се държи като опозиция в парламента? 

- Не е моя работа да казвам какво цели, а той трябва да отговори като човек, който заема тази отговорна длъжност. На Румен Радев не му подхожда да се държи по този начин, защото прави грешка след грешка. Събраха се много фалове… Никой друг президент не си е позволявал толкова много недопустими гафове. Когато един държавен глава прави толкова последователни изказвания, говори за за класата на неговите съветници. Президентът е на пост, на който трябва да внимава какво говори. Румен Радев показа в новогодишната си реч пропуска, че конституцията му е дала определени правила, а в същото време трябва да поеме своите задължения. 

Цялото интервю вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама