Защо махмурлукът причинява безпокойство

18:00, 09 фев 19 / Здраве Сподели в: 25 558 Topnovini Автор: Topnovini
1

Според Дейвид Нът, професор по невропсихофармакология в Imperial College, Лондон, алкохолът засяга рецептора на Гама (гама-аминомаслена киселина), който доставя химични съобщения през мозъка и централната нервна система, за да потиска активността на нервните клетки. Действието на Гама намалява възбудата и води до усещане за спокойствие, което изпитваме, когато пием алкохол.

След няколко напитки обаче тялото започва да блокира и глутамата, който предава възбуда в мозъка. Повече глутамат означава повече безпокойство и обратното - по-малко глутамат - по-малко безпокойство.

Въпреки намаляването на тревожността, пиенето създава дисбаланс, защото намалява нивата на Гама и увеличава глутамата. Когато спрем да консумираме алкохол и "се радваме" на блажения махмурлук, всъщност оставаме с недостатъчни нива на Гама и прекалено високи нива на глутамат.

Това води до стрес, отнемайки на мозъка до няколко дни, за да се приспособи и възстанови. Тези симптоми засягат хората по различен начин.

Проучване, публикувано в списание Personality and Individual Differences, показва, че тези, които са по-срамежливи по природа, имат по-високи нива на безпокойство, след като са прекалили с алкохола, защото са много притеснени какво са казали или са направили предишната вечер, пише lifstyle.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани