ЦИК: Само парламентът може да подмени състава на комисията

12:40, 07 фев 19 / Политика 25 1137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Само Народното събрание може да реши дали да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия за евроизборите през май. Това коментира членът на комисията Камелия Нейкова на откритото заседание на ЦИК в четвъртък, съобщава БГНЕС.

Искането за нов състав на комисията беше направено от БСП. Мандатът на този състав изтича на 21 март, а за рокадата е необходимо технологично време. Според Нейкова Изборният кодекс позволява и удължаване на мандата.

На изборите през май 2019 г. няма да има електронно гласуване, защото е променен срокът за въвеждане на електронната идентификация, обясни още  Камелия Нейкова.

„Електронно гласуване има как да има, но то трябва да бъде синхронизирано със сроковете за електронна идентификация. Защото такива са изискванията на Изборния кодекс в частта за електронно гласуване – всеки един избирател, който желае да гласува електронно, трябва първо да направи успешна електронна идентификация, а такава към момента нямаме”, допълни Нейкова.

От ЦИК уточниха, че има изискване срокът за системата за електронно гласуване да бъде синхронизиран с този на националната схема за електронна идентификация, а той променен от законодателя.

Нейкова обясни, че и машинното гласуване зависи от текстовете, които ще бъдат приети между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс от Народното събрание. „Там е предвидено машините за гласуване да бъдат доставени или изработени от „Информационни системи“. Дали това ще стане факт и ние не знаем към този момент. Но ЦИК трябва да има готовност с техническото задание независимо какъв ще бъде финалният текст“, заяви още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама