Проф. Константинов: Който пипа правилата в последния момент, губи изборите

10:00, 07 фев 19 / Политика 25 1067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП внесоха в парламента предложение за откриване на процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Социалистите определиха като несъстоятелни твърденията на мнозинството, че сегашният състав работи добре, а нова и неподготвена Избирателна комисия може да създаде проблеми при вота. Напомниха и, че мандатът на ЦИК изтича през март, като настояват да се изпълни закона и да се избере нова комисия до края на февруари.

"В България политиците за повече от век не научиха нещо елементарно - че избори се печелят с доверието на избирателите, а не с хватки в Изборния кодекс", каза в сутрешния блок на БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Има правило на Венецианската комисия - че изборните правила не се пипат шест месеца преди изборите. Ние редовно се отклоняваме от този принцип, редовно се внасят всякакви предложения за изменения в материята", обясни още професорът.

"Препоръките на Венецианската комисия са правилно, но те са само препоръчителни. Така че, ние все пак не нарушаваме закона", отблеляза проф. Михаил Константинов.

"Законът трябва да бъде спазен.Чисто прагматично, добре е да се запази сегашния състав, като той може да бъде преизбран. Абсурд е три месеца преди изборите да се смени съставът на ЦИК, ако това стане, ще бъде катастрофа", добави той.

"Искам да препоръчам на всички политически сили - не пипайте в последния момент изборните правила. Който ги е пипал, е загубил", категоричен е той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама