Защо Румен Радев не е получил покана за молитвената закуска при Тръмп?

20:06, 05 фев 19 / Политика 25 3811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на Румен Радев е опитал да му осигури официална покана за традиционната молитвена закуска при държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, твърдят източници от президентската администрация. Тази година, на събитието присъстват заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов; народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев; колегата му от БСП Жельо Бойчев; председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ; зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Въпреки усилията на президентската администрация обаче покана за президента е била деликатно отказана.

Натоварен с важната за Радев задача е бил секретарят по външната политика Димитър Арнаудов. Възпитаникът на Московския държавен институт за международни отношения и бивш посланик в Албания е трябвало да осигури визита на Радев в Белия дом. Така президентът е трябвало да демонстрира сила след разгара на споровете около сделката за изтребителите. Непоследователната му позиция по темата през годините, както и заиграването с проруски кръгове обаче буквално са му “затворили вратата” за Вашингтон, коментират запознати.

В каузата е била въвлечена и Елена Поптодорова. Бившият посланик на България в Щатите е опитала да активизира контактите си, тъй като подобна “тиха дипломация” би реабилитирала името й. В края на миналата година Поптодорова получи условна присъда с едногодишен изпитателен срок след като бе откраднала крем от безмитен магазин на летището във Варшава. На този етап не е ясно дали на Поптодорова не е предложено място в бъдещ политически проект на Радев или има друга причина да се ангажира с помощ.

По същество - отказът президентът да получи покана за молитвената закуска е категоричен сигнал за изолация. При положение, че политици от различни цветове имат достъп до събитието за сметка на Радев - може да се говори за трудна разпознаваемост на международната сцена, коментират дипломати от кариерата. По думите им, президентът няма как да очаква сериозни външнополитически успехи в САЩ и Европа след като администрацията му заема позиции като тази за Венецуела. Нещо повече - след като партията, която го е издигнала, праща депутат, а не помага на него - това вероятно е сигнал за охладняване на отношенията по оста “Нинова-Радев”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама