Нинова: ГЕРБ узаконява фалшификацията на изборите

16:00, 05 фев 19 / Политика 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"ГЕРБ иска да узакони фалшификацията на изборите чрез промени в Изборния кодекс", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

На пресконференция в централата на партията Нинова се обяви против предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс между двете четения, които от левицата определиха като „прокарани тихомълком“.

„Управляващите от ГЕРБ залагат корупцията в законите. Живеем в тоталитарна власт и вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се взимат еднолично решенията и се нарушават всички принципи на разделение на властите. В момента ще се опитат тази диктатура да я узаконят чрез закона, който бих определила с едно изречение – една партия, една държава. Това се готви да се случи с Изборния кодекс“, подчерта Корнелия Нинова.

Според лидера на БСП предложенията на управляващите показват притеснения от евентуалните изборни резултати. „До сега решенията на комисиите при избори се вземат с 2/3 мнозинство. Това предполага участие на всички партии в комисиите. С новите предложения ГЕРБ въвежда падащия кворум с обикновено мнозинство. Както може да се досетите, в някои от комисиите те го имат самостоятелно. В други комисии ще им трябват един-два гласа от някой партньор. По този начин, при вземането на решенията в комисиите, елиминират другите партии“, обясни лидерът на левицата.

Като втори пример тя даде предложението на управляващите да не се провеждат нови избори в местата, за които съдът е установил, че има нарушения. „Същата комисия, със същия състав, със същото мнозинство от 50%+1 да вземе ново решение, на базата на същите протоколи“, обясни Нинова. Според опозицията с предложенията на ГЕРБ се отменя и правото да се обжалва едно решение с касационна жалба пред ВАС.

От БСП са категорични, че по този повод ще сезират Венецианската комисия и настояват предложенията за промени да бъдат изтеглени. От левицата се заканват още да се борят докрай на второ четене на Изборния кодекс да бъде въведено изцяло машинното гласуване.

Опозицията предприема и още един ход – утре ще внесе в парламента проекторешение за откриване на процедура за смяна на Централната избирателна комисия и избор на нова. Основание за това им дава самият закон, тъй като срокът за начало на процедурата изтича на 20 февруари, а настоящата комисия е с приключил мандат. „Те се ослушват и не искат да отварят тази процедура. Не искат изобщо тази тема да се разглежда. Ето защо ние поемаме инициативата“, обясни още лидерът на левицата Корнелия Нинова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама