Юнкер приема британския премиер

09:10, 07 фев 19 / Свят 25 1052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приема британския премиер Тереза Мей.

"Очакваме Мей да ни опише вижданията си за бъдещето. Юнкер ще я приеме отново с удоволствие", каза говорител на ЕК. По думите му становището на ЕС е ясно. "Очакваме да научим какво ново има да ни каже Мей", добави той.

Говорителят опроверга твърденията на британски депутати, че е възможно ЕС да даде допълнителни правни гаранции по отношение на предпазния механизъм за ирландската граница, залегнал в споразумението за оттеглянето на Великобритания.

ЕС многократно заяви, че споразумението не подлежи на предоговаряне и определи предпазната мярка като застраховка за работата на единния пазар.

Тереза Мей вече заяви, че ще поиска от лидерите на ЕС значителни и законово обвързващи промени в договореното от нея споразумение за напускане на Европейския съюз. Нейната цел е да се гарантира, че Великобритания няма да бъде обвързана за неопределено време с т.нар. „предпазен механизъм“, който има за цел избегне „твърда“ ирландска граница.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС след 52 дни, споровете между Лондон и Брюксел обаче повдигат възможността за отлагане на Вrexit. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама