Юнкер приема британския премиер

09:10, 07 фев 19 / Свят 25 368 Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приема британския премиер Тереза Мей.

"Очакваме Мей да ни опише вижданията си за бъдещето. Юнкер ще я приеме отново с удоволствие", каза говорител на ЕК. По думите му становището на ЕС е ясно. "Очакваме да научим какво ново има да ни каже Мей", добави той.

Говорителят опроверга твърденията на британски депутати, че е възможно ЕС да даде допълнителни правни гаранции по отношение на предпазния механизъм за ирландската граница, залегнал в споразумението за оттеглянето на Великобритания.

ЕС многократно заяви, че споразумението не подлежи на предоговаряне и определи предпазната мярка като застраховка за работата на единния пазар.

Тереза Мей вече заяви, че ще поиска от лидерите на ЕС значителни и законово обвързващи промени в договореното от нея споразумение за напускане на Европейския съюз. Нейната цел е да се гарантира, че Великобритания няма да бъде обвързана за неопределено време с т.нар. „предпазен механизъм“, който има за цел избегне „твърда“ ирландска граница.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС след 52 дни, споровете между Лондон и Брюксел обаче повдигат възможността за отлагане на Вrexit. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 77 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.