Повече от 1000 тома книги е получила като дарения библиотеката в Кърджали

12:30, 05 фев 19 / Общество 25 382 Topnovini
1

През изтеклата година Регионална библиотека "Н.Й. Вапцаров" в Кърджали е получила като дарения общо 1 232 тома книги, което е близо половината от книгите, с които е попълнен фондът през 2018 г., каза директорът на библиотеката Уляна Ганева.

Тя уточни, че основната част от безвъзмездно предоставените книги са от жители на Кърджали, а друга са подарени от външни дарители. Сред заглавията има изцяло нови за книгохранилището и такива, с които е подменила похабените от фонда си.

Уляна Ганева посочи също, че жестът към библиотеката от страна на хората от общината не е рядкост. Даряват се предимно книги от български автори. Такива са и най-търсените, като според статистиката на библиотеката, най-предпочитаният автор за 2018 г. е бил Иван Вазов.
"Децата вече все по-често се ориентират към българската литература, защото се появиха съвременни наши автори, които успяха да грабнат детската публика", обясни директорът на библиотеката.

През изтеклата година фондът на библиотеката е попълнен с общо 2 622 тома, като 577 книги са закупени по спечелен пред Министерството на културата проект, за обновяване фондовете на читалища и библиотеки.
Регионална библиотека "Н.Й. Вапцаров" вече е получила и първото си за тази година дарение. То е от Казахстан и е от 11 заглавия, събрани в 24 книги, сред които "Седемте чудеса на Казахстан" и "Книга за словото" на Абай Кунанбаев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани