Папа Франциск влезе в джамията Шейх Зайед в Абу Даби

19:18, 04 фев 19 / Свят 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск - първият глава на римокатолическата църква, стъпил на полуострова, където е роден исляма - днес влезе в джамията Шейх Зайед в Абу Даби. Папата се надява, че историческата му визита ще допринесе за мира между религиите чрез диалог, предаде Нова телевизия.

Папата призова за "пълно признаване на другия и неговата или нейната свобода" на среща с шейх Ахмед ал-Тайеб, най-висшият сунитски мюсюлмански духовник.

"Религиозната свобода не се ограничава само до свободата на поклонението, но вижда в другия наистина брат или сестра, дете на собствената ми човечност, което Бог оставя свободно и затова нито една човешка институция не може да принуди, дори в името на Бог", каза Светият отец.

Папа Франциск в понеделник отхвърли "омразата и насилието" в името на Бог.

Папата, който се срещна с най-висшия мюсюлмански свещеник в Абу Даби, каза, че "всяка форма на насилие трябва да бъде осъдена без колебание. "Никое насилие не може да бъде оправдано в името на религията", каза той.

Посещението на Папата предизвика серия от положителни коментари, включително и в съседна Саудитска Арабия - държавата, в която църквите са забранени. Влиятелен вестник дори написа, че може би страната ще бъде включена в бъдеща обиколка на папа Франциск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама